2 Kasım 2016 Çarşamba

Ayak mantarı nedir tedavisi nasıl yapılır

Nemli, karanlık ve sıcak ortamları seven mantar mikrobu, genç erkeklerde daha sık görülür. Özellikle nemli ve havasız ortamları sev en mantar mikrobu, ayak derisinde büyüyüp çoğalarak erken müdahale edilmediği taktirde tırnağa tutunmaya başlar. Hiç kokmayan ayakta bile mantar mikrobu koku yapar. Koku ile beraber zamanla kaşıntı kızarıklık, yanma, kabuklanma gibi belirtilerle can sıkan mantar mikrobu deri bütünlüğünün bozulmasına sebep olduğu için dışarıdan giren mikroplarla beraber selülit, lenfanjit gibi daha da ileri ikincil enfeksiyonlara da ortam hazırlayabilir.

MANTAR ENFEKSİYONU TEDAVİSİ

Ayak mantarı belirtilerini hissedenlerin ilk olarak yapması gereken bir dermatoloji uzmanına başvurmaktır. Deriden yapılacak olan kazıntı ile mikroskop ortamında incelendikten sonra klinik olarak tanısı konulan ayak mantarı enfeksiyonunun sınırlı olduğu durumlarda sadece krem kullanılması tavsiye edilebilir ve bu şekilde mantar enfeksiyonu ile başedilebilir. Mantar enfeksiyonu daha dirençli bir hal almışsa sadece krem kullanımı tedavi için yeterli olmayabilir ve bu durumlarda ağızdan alınan haplarla tedaviye devam edilebilir. Mantar enfeksiyonunun tırnağa tutulumu gibi bir durum oluşmuşsa tedavi süreci daha da uzayabilir, ayrıca mantar enfeksiyonuna karşı yatkınlık varsa ve buna karşı gerekli önlemler alınmazsa mantar enfeksiyonunun tekrarlama durumu da olabilir.

AYAKKABINIZI DEĞİŞEREK İŞE BAŞLAYABİLİRSİNİZ

Bazı durumlarda ayak mantarı enfeksiyonundan kurtulmak için basit önlemlerin alınması da bu can sıkıcı durumdan kurtulmak isteyenler için çare olabilir. Ayak mantarından kurtulmak için öncelikle kullanmış olduğunuz ayakkabınızı değişerek işe başlayabilirsiniz. Eğer ayakkabınız ayağınızı çık sıkıyorsa ve ayaklarınız ayakkabınızın içinde hava almıyorsa ayak mantar enfeksiyonu için uygun ortam hazırlanmış demektir. Dar ve hava almayan ayakkabının içerisinde uzun süre kalan ayaklarınız doğal olarak terleyecektir bu da mantarın mikrobunun çoğalmasına neden olacaktır. 

AYAK PARMAKLARINIZI KURU TUTUN

Ayakkabınızı değişmekle beraber ayak parmaklarınızı da serin tutmanız büyük önem taşıyor, özellikle de ayak parmaklarının aralarını serin tutmak gerekiyor. Ayak parmaklarınızın arasını serin ve kuru tutmanız ayakkabının içerisinde biraz zor olabilir bu nedenle çorabınızı giymeden önce ayak parmaklarınızın arasına kuru ve temiz peçete parçaları yerleştirebilirsiniz. 

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN MANTAR ENFEKSİYONUNDAKİ ROLÜ

Vücudunuzun bağışıklık sisteminin zayıf olması da ayak mantarı rahatsızlığını yaşamanıza sebep olabilir. Bağışıklık sistemi düşük olan vücut mantar enfeksiyonu ile başedemeyecektir. Bu nedenle düzenli beslenerek, aynı zamanda doğal gıdalara vitamin ve mineral takviyesini yaparak vücut direncinizi arttırabilirsiniz. 

EGZERSİZ YAPMAYI UNUTMAYIN

Kan dolaşımının en zor olduğu bölgelerden biri de ayaklardır. Kan dolaşımı azaldıkça mantar enfeksiyonu için uygun bir ortam yine oluşacaktır. Ayak bölgesinde kan dolaşımının hızlanması için daha fazla egzersiz yapabilirsiniz. 

SARIMSAK VE ZEYTİNYAĞI KÜRÜ İLE AYAKLARINIZA MASAJ YAPABİLİRSİNİZ

Sarımsak içerisinde bulunan ajoene bileşiği de ayak mantarına karşı etkili bir çözüm olabilir. Bir kaç diş sarımsağı zeytinyağı ile ezerek hazırladığınız karşımı en az yarım saat boyunca ayaklarınıza masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Hazırlanan bu etkili karışımı günde iki kez tekrar ederek ayak mantarı ile savaşta doğal bir yol seçebilirsiniz. 

TIRNAK PARLATICI VE TIRNAK PARLATICI TEMİZLEYİCİLERE DİKKAT

Tırnaklarınız için kullandığınız tırnak parlatıcılar ve tırnak parlatıcı temizleyicilerden uzak durmanız ayak mantarı mikrobundan kurtulmanız için önem taşıyor. Çünkü kullandığınız parlatıcı ve temizleyiciler tırnağınızı inceltebilir bu durum da tırnaklarınızı korunaksız hale getirebilir. Eğer ayak mantarı sorununu yaşıyorsanız bu rahatsızlığınızdan kurtulana kadar tırnak parlatıcı ve tırnak temizleyicilerinden uzak kalmanız faydanıza olacaktır. 

AYAK MANTARI İLE BAŞA ÇIKMAK İÇİN SİRKE KULLANILABİLİR

Asidik bir yapıya sahip olan sirkenin de ayak mantarı üzerinde etkisi olabilir. Bu nedenle ayaklarınızı sirke ile yıkayabilirsiniz. Hassas bir cilde sahip olanlar saf sirke ile ayak yıkamak yerine yanma durumuna engel olmak için iki ölçek suya bir ölçek de sirke katarak bu karışımla ayaklarınızı yıkayabilirsiniz. 

TIRNAĞINIZIN ALINMASI GEREKİYORSA UZMANLARIN TAVSİYESİNE UYUN

Rengi sararmış aynı zamanda kalınlaşmış tırnak da sorun yaşatabilir bu nedenle doktorunuz bu tırnağı operasyonla almayı isteyebilir. Bu durumda doktorunuz tarafından ayakta bir tedavi ile tırnak alınacak bölge uyuşturularak tırnak alınarak bölgeye anti mantar ilacı sürülür. Bu operasyon sonrasında yeni tırnağın çıkması ise birkaç ay sürecektir.

MANTAR ENFEKSİYONU BULAŞICI OLABİLİR

Ayağınızda mantar yoksa bile mantar enfeksiyonu geçiren birine ait olan kıyafet, ayakkabı veya terliği giydiğiniz zaman siz de mantar enfeksiyonu geçirebilirsiniz; çünkü mantar enfeksiyonu bulaşıcı bir hastalıktır. Hayvanların da ayak mantarını taşıyarak insanlara bulaştırabileceği ihtimalini de göz ardı etmeden, ayak mantarı enfeksiyonu geçiren birine ait malzemeleri kullanmamanın da ayak mantarından korunmak için dikkat edilmesi gereken önemli bir husu olduğunu belirtelim. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder