27 Ekim 2016 Perşembe

Miyom ve tedavi yöntemleri

 Miyom, rahimde görülen zararsız ve iyi huylu tümörlerdir. Hastalara farklı şekillerde miyom tedavisi uygulunabilmektedir. Ağız yolu ile alınan ilaç tedavisi miyom tedavisi için uygulanabilirken; aynı zamanda  rahim alınmadan ya da rahim alınarak uygulanan cerrahi operasyonlar da söz konusu olabilir. Miyomlar, vücutta pek bir belirti vermezler. Miyomlar herhangi bir belirti verene kadar tedavi edilemezler. Peki, miyom neden oluşur?

30 YAŞ SONRASI RİSK GRUBUNU OLUŞTURUR

 Genellikle 30'lu yaşlardan itibaren kadınlarda görülen miyomların nedeni kesin olmamakla beraber genetik, hormonal ve diğer faktörlerin etkili olduğu uzmanlarca belirtilmektedir. Adet dönemindeki kanamaların düzensiz olması, karında şişlik ve çok sık idrara çıkma isteği gibi bazı belirtiler görülebilmektedir. Kadınlık hormonları östrojen ve progesteron, düzgün çalışmadığında bazen miyomlara neden olabilirler. Düzensiz hormon alan rahim hücreleri zamanla miyomlara dönüşebilmektedir. Menopoz döneminde ise östrojen hormonunun vücutta bitmesi ile miyomlar küçülürler ve yok olabilirler.

MİYOMLARIN TEDAVİSİ

 Miyomlar için çok farklı tedavi yolları vardır. Miyomun bulunduğu yer, büyüklüğü, hastanın yaşı ve hastanın isteğine göre seçilen tedavi programları vardır. Hastalara enjeksiyon ile hormonal bir takım ilaçlar verilerek miyom tedavisi olsa da hastalar bu ilacı kullanmayı bıraktıklarında miyomlar tekrar ilerlemeye başlamaktadır ve çoğalabilmektedir. Bu tedavi yöntemi daha çok hastaları ameliyata hazırlama aşamasında kullanılmaktadır veya hastanın menopoza girmesi nedeniyle bir geçiş tedavisisi olarak uygulanmaktadır. Ağız yoluyla alınan çoğu doğum kontrol hapları yani anti-östrojenler, ağır kanama meydana getiren miyomları kontrol etmek için kullanılabilmektedirler. Yine de çok fazla etkili olmadığı bilinmektedir.

MİYOMLARIN OPERASYONLA ALINMASI EN İYİ YÖNTEM OLABİLİR

 En iyi miyom tedavisi yöntemi olarak miyomların operasyonla alınması ve rahmin alınmamasını amaçlayan ameliyatlardır. Bu nedenle hastanın yaşı ve doğurganlığı durumuna bakılarak rahmin kalması ile doğurganlığının devam etmesi amaçlanmaktadır. Ancak bu durumun tek olumsuz yanı ise rahmin alınmaması nedeniyle miyomların tekrar nüksetme ihtimalidir. Bir diğer önemli operasyon türü ise rahmin tamamen alınması işlemi yani histeroktomidir. Miyomların tekrarlanma ihtimalini ortadan kaldıran bu operasyonun olumsuz tarafı ise gebelik imkanının bu ameliyatla birlikte yok olmasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder