31 Ekim 2016 Pazartesi

Dijital uyuşturucular sağlığımızı tehdit ediyor

Teknolojik gelişmelerle beraber teknolojik ürünler kuşkusuz hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Çocuk, genç, yaşlı demeden herkes dijital dünyada bir şekilde yer alıyor. Bu durumdan soyutlanmak yetişkin bireyler çok önemli olmayabilir; ancak çocuklarımızı bu durumdan soyutlamak büyük önem taşıyor.
Oyun konsollarının, akıllı telefonların ve bilgisayarların dijital bir uyuşturucu türü olduğunu hepimiz biliyoruz. Son zamanlarda yapılan bazı beyin görüntüleme araştırmalarında, bu cihazların dürtü kontrolleri üzerinde etkili olduğu ve hayati işlevlerimizi yöneten beynin ön kabuğunu kokaine çok benzer şekilde etkilediğini ortaya koymaktadır. Teknoloji bağımlılığı bireyin kendisini iyi hissetmesini sağlayan bir sinirsel iletim molekülü olan dopaminin seviyesini cinsel birleşmede olduğu kadar yüksek bir düzeyde yükseltiyor. Bu da teknolojiye olan bağımlılığı tetikliyor. Uzmanlar yaptıkları araştırmalarda bilgisayar oyunları ve ekran teknolojilerini dijital uyuşturucular olarak nitelendirmektedir.

PSİKOLOJİK SORUNLARA NEDEN OLABİLİR 

 Yüzlerce klinik araştırma sonucunda teknolojik cihazlar, depresyonu, hırçınlığı ve kaygıyı gerçekten arttırıyor. Hatta oyun oynayan bir kişinin gerçek hayatla bağlarının kopmasına neden olan bazı psikoz benzeri durumlara dahi neden olabiliyor. Son yirmi yılda, ergenlik çağındaki 1000’den fazla kişi üzerinde yapılan özel klinik araştırmalarda, teknolojik bağımlılık nedeni ile dijital uyuşturucular ile zehirlenen bedenler için tedaviden ziyade önlemenin daha iyi olacağı vurgulanıyor. Çünkü birey gerçek bir teknoloji bağımlısı olduğu andan itibaren artık tedavi oldukça zor oluyor.

KİMYASAL UYUŞTURUCUYA RAKİP DİJİTAL UYUŞTURUCULAR

 Bazı uzmanlar, eroin vb. madde bağımlısı kişilerin kendisini bilgisayar oyunlarında kaybetmiş veya Facebook platformuna bağımlı bireylerden daha kolay tedavi olduklarını belirtmektedirler. Bir birey, artık bağımlı olabilecek sınırı geçtiğinde yapılacak tedavinin etkili olabilmesi için bireylerin ilk önce temizlenmesi gerekir. Teknoloji açısından da bilgisayarsız, tabletsiz, telefonsuz yani dijital uyuşturcular ile bağın koparıldığı bir yaşam anlamına gelmektedir. Hatta duruma göre televizyonun bile yasak olması demektir. Bu süreçte kritik zaman 4 ile 6 hafta arasıdır.

YETİŞKİNLER HEM KENDİLERİ İÇİN HEM DE ÇOCUKLARI İÇİN BAZI ÖNLEMLER ALMALI

 Dijital uyuşturucuların tehtidinde olan çocuklar için öncelikle 3, 5 veya 8 yaşındaki çocuğun ekranlara bağlanmasını önlemek atılacak olan ilk önlem adımı olarak gösterilebilir. Bilgisayar oyunları yerine Lego, tablet yerine kitaplar, TV yerine ise çeşitli aktiviteler koymak gerekmektedir. Uzmanlar, çocukların sağlıklı bir gelişim düzeyleri için sosyal etkileşimler, geliştirici fikirler ve hayal gücü gerektiren oyunlarla ve aktivitelerle desteklemesi gerektiğini belirtmektedirler. Yetişkin bireyler için de aynı şekilde zorunda olmadığı sürece teknolojik cihazlardan uzak kalmak, bunun yerine eş dost ziyareti yaparak sosyal yaşamda çevremizdeki insanlarla hem iletişim halinde olmak hem de ortak aktivitelerle zaman geçirmek dijital uyuşturucular ile bağı koparmaya faydalı olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder