3 Eylül 2016 Cumartesi

Diyabet ve diyabet teşhisi

Diyabet bilindiği gibi çok büyük kısmını etkileyen risk düzeyi oldukça yüksek bir hastalıktır. Diyabet hastaları kendileri gibi diyabet hastası olmayan kimselere nispeten kalp krizi, yüksek tansiyon, felç Böbrek yetmezliği gibi hastalıklara kolayca yakalanabilirler. 
Ayrıca diyabet hastalarının iyileşme süreci diyabet hastası olmayan kişilere göre daha zor ve uzundur. vücudun tamamını etkileyen tehlikeli bir hastalıktır ve diyabet hastaları; diyabet olmayan hastalara kıyasla daha fazla kalp krizi, hipertansiyon, felç, böbrek yetmezliği, körlük, sinir hastalığı ve enfeksiyon riskine sahiptir. Diyabet hastalarında, sağlıklı bireylere kıyasla iyileşme bozukluğu da göze çarpar. 

DİYABET TEŞHİSİ

Kişinin diyabete yakalanıp yakalanmadığının kontrolü için yaygın olarak kullanılan en önemli test açlık kan şekeri testidir. Bu söz konusu testle belirli bir zaman içindeki glikoz düzeyi ölçülür. Normal bir sınır vardır. Bu sınırda olan veya bu sınırın altında değerlere sahip olan kişiler diyabetle ilgili komplikasyonları geciktirebileceği hatta önleyebileceği kabul edilir. Bu sınırın aşan ölçümlere sahip adaylarda ise riskim olduğu kabul edilir. Şeker hastalığı ile mücadele tedbirleri arasında davranış değişikliği (beslenme, egzersiz ve ilaç tedavileri) yer almaktadır.

Hastaya uygun görülen ve reçete edilen Reçete edilen tedavi seçeneğinde hastanın uygunluğu göz önünde bulundurulur. Diğer fazla  olarak uygulanan test ise, uzun bir zaman aralığında ( iki- üç ay) kan glikoz düzeylerinin değerlendirilmesi amacıyla kullanılan bir temsili gösterge olan hemoglobin A1c ( HbA1c) testidir. Bu test, doktora hastanın zaman içindeki glikoz düzeylerine ilişkin iyi bir tablo verir.

DİYABET HASTALARINDA TÜKÜRÜK BEZİ BOZUKLUĞU

Tükürük bezlerinde normalden fazla meydana gelen birkaç değişiklik diyabetle alakalı olarak gelişebilir. Daha çok sık sık ağız kuruluğu ile hastalar şikayetçi olurlar. Diğer veriler ise tükürük bezinin büyümesi ve çoğalan tükürük kanalı ile enfeksiyon riskinin artmasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder