4 Eylül 2016 Pazar

Horlama nasıl olur ve horlamanın nedenleri

Geçmişten günümüze gelen ve horlayandan çok horlayan kişinin yanında veya yakınında yatanların uykusuz geceler geçirmesine sebep olan horlamanın, nasıl meydana geldiği ve horlamanın sebepleri ile beraber yol açtığı sıkıntılar gibi farklı sorulara cevap arayacağız. Bu sorulara cevap ararken horlama ile ilgili uygulanan tedavi yöntemlerine de kısaca değineceğiz.
Horlama günümüzde sık rastlanan çok ciddi bir problemdir. Sağlığımız açısından çok önemli olumsuz etkisi bulunmaktadır. Nefes alıp vermedeki geçişlerde daralma oluşmasından meydana gelir. Bademciğin üst kısmındaki küçük dilin genizle birleştiği bölge kendiliğinden küçülür. bu olaylar üst üstüne geldiğinde nefes alıp verilmekte zorlanılır bu da titreşim yaparak horlamaya neden olur.

HORLAMA NEDEN MEYDANA GELİR

Ağız yapısı: Kabalaşmış damak, bademciğin büyük oluşu, genizlerde ciddi derece et belirmesi

Alkol kullanmak: Alkol kullanmanın birçok zararı olduğu gibi bu horlamada da etkisini göstermektedir. Alkol alıp yattığımız zaman nefesimizi tıkayıp horlamaya sebep olur.

Uykuda nefesimizin durması: Nefes duraksamasıyla beraber uykuda tıkayıcı vazife görmesinden horlama oluşur. Hava yolunuzu boğazda bulunan yapılar tıkayarak nefes alıp vermede zorluk yaşarız. Karbonhidratın artması oksijenin düşmesi kana karışır ve beynimize bir uyarı gider bu da uykudan uyanmamıza sebep olur. Horlama tüm gece devam eder.

HORLAMA VE UYKU APNESİNİN YOL AÇTIĞI SIKINTILAR

Etrafımızdaki kişileri basit bir horlamayla rahatsız edip gece boyunca uykularından mahrum bırakabiliriz. Sürekli bu horlamalar hayatımızı ve sağlığımızı ciddi boyutlarda etkilemektedir. Ve sağlığımızı bozan etken başta yüksek tansiyon gelir. Kalp ritmimizde bozukluklar, kalp yetmezliği, felç, ruhsal sıkıntılar, reflü, reflekslerimizde azalma, dikkatimizin dağılması, dikkat eksikliği gibi etkenler horlamanın vermiş olduğu sıkıntılardır.

HORLAMANIN TEDAVİSİ

Eğer horlama sorunu yaşıyorsanız ve bu yukarıda saydığımız sebepler varsa bir an önce doktora gidip genel cerrahi müdahalelerin yapılması için muayeneden geçmeliyiz unutmayınız horlama da ciddi bir sağlık problemidir. Kendi kendinize bir ağrı kesici alarak tedavisi yapılabilecek bir yöntem olmadığı için horlama sorunu olanların mutlaka doktora gidip önce horlamasının sebebini öğrenmesi ve en uygun tedavi yöntemini belirlemesi gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder