4 Eylül 2016 Pazar

Sistemik Lupus Eritematozis (SLE) nedir?

 Sistemik Lupus Eritematozis; genetik temelli ve ultraviyole ışık, ilaçlar, hormonlar, enfeksiyonlar gibi çevresel etkenlerle tetiklenebilen, vücutta pek çok sistemi tutabilen bir bağ dokusu hastalığıdır. SLE hastalığı temelinde, vücudun kendi dokularına karşı antikor üretmesiyle başlayan bir dizi karmaşık olay yer almaktadır. Sebebi kesin olarak bilinmemekle birlikte, en sık genç ve orta yaşlı kadınlarda görülür.

SLE HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR

Halsizlik, yorgunluk, ateş, kilo kaybı gibi semptomlar hastaların %95’inde görülebilir. Bunun yanı sıra SLE hastalığı ile en sık tutulum kas ve iskelet sisteminde olup, yine hastaların %95 kadarının en önemli şikâyeti kas ve eklem ağrılarıdır. Işığa karşı yüksek hassasiyet, yüzde kelebek tarzı kırmızı döküntü, ağız içi gibi mukozal bölgelerde yaralar, deri tutulumlarında gözlenebilen belirtilerdir.
Kalpte ve akciğerlerde, organları çevreleyen zarların yaprakları arasında sıvı birikimi gözlenebilir. Bütün bu belirtilere anemi (kansızlık) de eşlik edebileceği gibi göz, gastrointestinal sistem de dâhil olmak üzere birçok sistem etkilenebilir.
Gebelikte ise lupus, böbrek hastalığı olanlarda dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Diğerlerinde ise normal seyreder.

SLE HASTALIĞININ TEDAVİSİ NASILDIR

Tedavi seçimi SLE hastalığı  seyrine ve ağırlığına göre değişiklik gösterir. Genel olarak non-steroid anti-inflamatuar ilaçlar olarak adlandırılan ağrı kesici, ateş düşürücüler ve düşük, orta doz steroidler hafif tutulumlarda yeterlidir. Bunun yanı sıra anti-malaryal ilaçlar da pek çok hastada hastalığın alevlenmesini azaltırlar.

Not: Bu makale sadece bilgilendirme amaçlıdır. Belirtilerin görülmesi halinde lütfen doktorunuza başvurunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder