13 Ağustos 2016 Cumartesi

Adet sancıları ve sancıları azaltmanın yolları

Bayanların ergenlik çağına girme nedenlerinden biri olan ve dönemsel olarak yaşanan âdet görülmesi bazen sancılı olabilmektedir. Adet gören kadının bu süreçte ağrı hissetmesine verilen olan Dismonere yani ağrılı adet görme durumu kadınların yarısından fazlasında az şiddetli veya çok şiddetli ağrılar olarak görülmektedir. Kanama sırasında kanamayı kontrol altına almaya çalışan rahim kasılmalarının ortaya çıkardığı bu ağrılar bazen dayanılmaz hale gelebilmektedir.

ADET BAŞLAMADAN ÖNCE AĞRI KENDİNİ HİSSETTİREBİLİR

Karın bölgesinin alt bölgesi ile kasıklarda hissedilen adet sancıları beraberinde şiddetli bel ağrısı ve baş ağrısını da getirebilir. Adet sancısı yaşayan kadınlarda aynı zamanda kabızlık, mide bulantıları, kusma, ishal, halsizlik gibi durumlarda baş gösterebilir. Genelde âdet başlamadan yaklaşık 24 saat öncesinde başlayan adet sancıları, kısa süreli de olsa bazen şiddetini arttırabilir. Özellikle âdetin  ilk günlerinde şiddetli ağrı ile kendini hissettiren sancılı süreç âdet döneminin sonlarına doğru hafiflemeye başlar.

BAZI ÖNLEMLERLE ADET SANCILARI AZALTILABİLİR

Dismonore yani adet sancıları için bazı önlemler alarak bu sancılar minumuma indirilebilir. Bunu dikkate alarak âdet dönemi öncesi ve âdet döneminde çay, kahve, kola gibi içeceklerden uzak durmak sancıların azalmasına yardımcı olacaktır. Bununla beraber ağrı hissedilen bölgelere masaj da âdet sancısının daha az hissedilmesini sağlayacaktır. Bu süreci yaşayan ve fazla sancı çekmek istemeyen kadınların, kendini yormaması ve sinirli bir ruh halinden kaçınması gerekmektedir.

İLAÇ ALMADAN ÖNCE DOKTORUNUZA DANIŞMANIZ GEREKİYOR

Stresli ortamlarda adet sancısı için tehlike oluşturmaktadır. Adet dönemindeki kadınların stresten uzak durması; aynı zamanda kasık ve karın bölgesini sıcak tutması da adet sancısı ağrılarını daha az hissetmesini sağlayabilir. Çok aşırıya kaçmamak şartıyla bitki çayları da bu sürece olumlu katkı sağlayabilir. Bu dönemde kabızlık yaşayanların ise lifli gıdalar tüketmesi, bol miktarda su tüketmesi önem arz ederken, sigara ve alkolden de uzak durması gerekmektedir. Adet sancıları dayanılmaz olan ve bunun için ilaç tedavisi almak isteyenlerin ise mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanına danışması faydasına olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder