7 Ağustos 2016 Pazar

Yaz aylarında kulak ağrılarının nedenleri ve alınması gereken önlemler


Ağustos ayının gelmesi ile beraber havalar iyice ısındı ve herkes artık serinlemenin yollarını aramaya başladı. Yaz ayları ve serinlemek denilince 3 tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde şüphesiz ilk olarak akla gelen şey kendimizi serin sulara bırakmak oluyor; ama kendimizi serin sulara bırakmadan önce uzmanlar uyarıyor.

KULAK ÇÖPÜ KULLANMA ALIŞKANLIĞINI TERKETMEK GEREKİYOR

Özellikle sıcak havalarla beraber nem oranının arttığını ve bu durumun dış kulak enfeksiyonuna zemin hazırladığını belirten uzmanlar aynı zamanda kulak çöpü kullanımı ile kulaklarımızın yağ tabakalarını kaybettiğini ve kulaklarda kir birikintisinin oluştuğunu, bu kir birikintisinin ise suyla teması sonrasında bazı kulak enfeksiyonlarına yol açtığını söyledi. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Acıbadem Kayseri Hastanesi KBB Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mahmut Özkırış, yaz mevsiminde kulak ağrılarının artış gösterdiğini ve bununla ilgili alınması gereken önlemlere dikkat çekti.


YAZ GELİNCE KULAK AĞRILARI VE ŞİKAYETLERİ ARTMAYA BAŞLIYOR

 Yaz mevsiminde insanların doğal olarak havuzlara veya denizlere akın ettiğini ve steril olmayan sularda fazla vakit geçirmenin kulaklara zarar verdiğini söyleyen Doç. Dr. Mahmut Özkırış, kulakta biriken kirlerin steril olmayan deniz veya havuz suyu ile teması sonrasında bazı dış kulak enfeksiyonlarına sebep olduğunu ve bu durumdaki hastaların genelde kulakta şiddetli ağrı, dokunmada hassasiyet ve tıkanıklık hissi şikayetleri ile hastanelere başvurduğunu söyledi.


KULAK ENFEKSİYONLARINA KARŞI ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Ateş hali, halsizlik, boynun farklı yerlerinde beze oluşumlarının da dış kulak enfeksiyonlarında nadir de olsa kendini gösterdiğini ve bu durumlarla karşılaşılmaması için bazı önlemlerin alınması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Mahmut Özkırış, bu önlemleri ise şöyle sıraladı.
- Kulak çöpü alışkanlığının bırakılması,
- Kualk kiri birikimi konusunda hassaiyeti olanların tatilden önce bir uzmana görünerek kulaklarını temizletmesi,
- Denize veya havuza girecek kişilerin mümkünse sterilize edilen suları tercih etmesi
- Hijyeninden emin olunmayan sulara girilmeden önce silikonlu kulak tıkaçlarının kullanılması ve böylelikle kulağa su kaçmasının engellenmesi,
- Suyla temas edilmesi halinde kulakla oynanılmaması ve kulağın kaşınılmaması
- Enfeksiyonlara karşı koruyucu kulak damlalarının kullanılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder