13 Ağustos 2016 Cumartesi

Demir eksikliğinin belirtileri

Vücudumuzda alyuvarların oksijen taşımasında önemli bir yere sahip olan demir, vücudumuz tarafından üretilmediği için beslenme yolu ile üretilmesi gereken önemli bir mineral arasında yer alır. Vücudumuzu demir gibi önemli mineralden mahrum bırakmamak için beslenirken demir yönünden zengin gıdaları seçmemiz gerekiyor.
Et ve et ürünleri ile beraber yumurta, soya fasulyesi, et pekmez gibi gıdalarla vücudun demir ihtiyacını karşılayabiliriz. Demir minerali ile ilgili olarak kısa bir bilgi verdikten sonra demir eksikliğinin belirtileri nelermiş birlikte bakalım.

NEFES DARLIĞI VE ÇABUK YORULMA

Metabolizmanın normalin dışında çalışması durumunun nedenlerden birisi de demir eksikliği olabilir. Çok sık ve derin nefes alıyorsanız, aldığınız oksijen miktarı yetersiz olabilir ve sürekli derin derin solunma ihtiyacı demir eksikliğinin belirtileri olarak gösterilebilir. Eğer vücudunuzda demir eksikliği bulunuyorsa nefes alıp vermeniz zorlaşabilir ve bununla bağlantılı olarak, normal hayatta daha çabuk yorulma hissi ile daha fazla dinlenme ihtiyacı hissedebilirsiniz. Yorgunluk ve fazla dinlenme ihtiyacı ile beraber halsizlik durumu da söz konusu ise demir eksiliği belirtileri kapınızı çalıyor olabilir.

SAÇLARINIZIN DÖKÜLME SEBEBİ OLABİLİR

Demir eksikliği metabolizmayı etkilediği gibi vücuda oksijen taşınmasını da etkilemektedir. Bu noktada saç köklerinin dirençli olması için büyük önem taşıyan oksijen saç köklerine ulaşamayabilir ve bu durumda saç köklerinizin güçsüzleşmesine, saçlarınızın dökülmesine sebep olabilir.

KALP ÇARPINTILARINA DİKKAT

Demir eksikliği ile beraber vücutta kırmızı kan hücrelerinin de düşmesi cilt renginin açılmasına ve cildin solmasına sebep olabilir. Demir eksikliğinin belirtileri ve vücuda verdiği zarar konusunda en önemli etken vücudun oksijen ihtiyacının karşılanamaması olduğunu belirtmiştik, buna bağlı olarak da doku eksilmeleri meydana gelebilir ve bu durum da dengesizliğe sebep olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder