11 Ağustos 2016 Perşembe

Böbreklerimizi korumak için dikkat edilmesi gerekenler

Konu sağlık olunca hemen herkes için deyim yerindeyse akan sular durur denilir. Bunun üzerine de birçok klasik ama önemli sözler söylenir. Bunlar arasında en çok hayatımıza etki eden sözlerden birisi para her zaman bulunur; ama sağlık olmadan para kazanılmaz sözüdür. Biz de bu sözden yola çıkarak sitemizde genelde sağlığımıza dikkat etmek için paylaşımlar yapmaktayız. Bu yazımızda da vücudumuzda her organ gibi ayrı bir öneme sahip olan böbreklerimizi korumak için nelere dikkat etmemiz gerektiği konusuna yer vereceğiz.

BÖBREKLERİ KORUMAK İÇİN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Böbrekler, vücudumuzdaki atıkların ve toksinlerin boşaltım ile atılmasını sağlamaktır. Dolayısıyla böbreklerin sağlıklı bir şekilde işleyebilmelerini desteklemek, hayati bir önem taşır. Çeşitli sorunlarla zamanla böbrek fonksiyonlarının azalmasını ve hatta bitmesini önlemek için böbreklerimizin sevmediği faktörlerden uzak durmalıyız.

YETERSİZ SU TÜKETİMİ

 Kanınızı  koyulaşması ile böbreklere giden kan akışı azalacağından dolayı böbrek hasarına yol açabilir. Tüketilmesi gereken günlük su miktarı ise yetişkinler için en az 10-12 bardaktır.

İDRARA ÇIKMAYI ERTELEME

 Böbrek hasarlarının en yaygın sebeplerindendir. İdrar, mesanede ne kadar çok zaman kalırsa, idrardaki bakteri sayısı da o kadar fazlalaşır. İdrarın çıkarılmaması, böbreklere zamanla baskı uygular ve böbrek yetmezliğine yol açar.

YÜKSEK MİKTARDA TUZ TÜKETİMİ

 Aşırı miktarda tuz tüketmek, böbreklere ciddi oranda hasar verir ve çeşitli sağlık problemlerine de zamanla yol açar. İdrar proteinini artıran tuz tüketimi böbrek fonksiyonlarına hasar vermektedir.

AŞIRI ALKOL TÜKETİMİ

 Alkol toksini, böbreklerde ve karaciğerde hasara neden olur. Fazla alkol tüketimi, ürik asidin renal tüplerde birikmesine neden olduğundan, böbrek yetmezliği riskini artıran fonksiyonları harekete geçirir. Günlük bir bardaktan fazla alkol tüketimi zarar vermektedir.

CİDDİ ENFEKSİYONLARI GÖZ ARDI ETMEK

 Böbrek hasarları, öksürük, grip, farenjit gibi enfeksiyonların ihmal edilmeleri ile de ortaya çıkmaktadır. Yaygın bir enfeksiyonun hemen ve doğru şekilde tedavi edilmemesi, böbrek hasarına yol açabilir. Dolayısıyla doktor kontrolündeki antibiyotik tedavileriyle enfeksiyonların baskılanması ve yok edilmesi gereklidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder