27 Ağustos 2016 Cumartesi

Vertigo nasıl ortaya çıkar ve tedavisi

Günümüzde pek çok rahatsızlık bulunmaktadır. Bunlardan birisi olan vertigo dönmek, baş dönmesi anlamlarını taşımaktadır. Asıl kökü Latinceden gelir. Birçok organları birbirine bağlayarak denge sağlamaya çalışır. Vertigo bir iç kulak hastalığıdır.  Meniera ise buna benzer. Şiddetli baş dönmesi. Yatarken aniden yataktan kalkmak, havaya bakmak, öne eğilmek ile meydana gelen şiddetli derece de başımızın dönmesinden kaynaklanan bir rahatsızlık türüdür.

VERTİGO NE İLE ORTAYA ÇIKAR

Vertigoya neden olan organların en başında kulak burun boğaz gelir bir hekime gidildiğinde sırasıyla göz, nöroloji, kardiyoloji gibi yerlere muayene olunmalıdır. Çünkü vertigoyu tetikleyen rahatsızlığın ne olduğunu araştırmak gerekir. İç kulağın sebep olduğu yerler: iç kulağın içerisinde otolit adında tozcuklar bulunur. Bu da insan sağlığını olumsuz etkiler. Solunum yolu enfeksiyonlarındaki tutulmalar oluşur. Kulağımızın içerisindeki sıvının fazlalaşması sıvıda oluşan tümördür. Ateşli hastalık geçirip de menenjit olursak bu da iç kulağı etkiler. Orta kulak iltihaplarının yaygın olarak iç kulağa doğru yayılır. Beyine ulaşan sinyallerin iç kulak sebebiyle sinirlerin iltihaplanması gibi sebeplerden kaynaklanır.

VERTİGO NASIL TEDAVİ EDİLİR

İlk önce kişinin bir hekime başvurması gerekli tetkiklerden geçmesi şarttır. Önemli olan hastanın tedavisinin sebebinin araştırılmasıdır. Vertigoyu tetikleyen meniera hastalığı ilk önce ilaç tedavisiyle başlamaktadır eğer ilerlemiş ise de ameliyat gerekmektedir. Eğer vertigo küçük ve stres psikolojik sebeplerden oluşmuşsa dinlenerek veya ilaç kullanılarak da tedavi edilir.

UZUN SÜRELİ TAKİP VE TEDAVİ GEREKEBİLİR

Uzun süren vertigo bazen tüm araştırmalara rağmen sebebi bulunmamaktadır. Hasta takip edilerek kullandığı ilaçların içerisinde denge sistemini zorlayıp zorlamadığına bakılır. Eğer hasta ciddi derecede hayati önem taşıyorsa ilacı kesilerek 5-6 ay sonra tetkikler tekrar yapılarak incelemeye alınır. Bütün bu araştırılmalara rağmen hastanın tedavi sürecinde vestibüler iyileştirme uygulanabilir. Ve hastalığı ne kadar tetikleyen nedenler stres sigara gibi sebeplerden de uzak durmak gerekir. Vestibüler iyileştirme da hasta bir yerde hareket halindeyken veya bağımsız olarak hareketteyse düşmesini engelleyip yürümesinin güvenli olmasını sağlamaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder