23 Ağustos 2016 Salı

Kabızlığın nedenleri ve kabızlık için alınması gereken önlemler


Sindirim sistemlerinde bulunan bir rahatsızlık sancılı günler geçirmenize ve yaşam konforunuzun düşmesine sebep olabilir. Dışkılama yaparken bu sayının azalması aynı zamanda dışkılama esnasında aşırı ıkınmak, zorlu bir dışkılanma süreci kabızlık olarak adlandırılır. Karın ağrısına da sebep olan kabızlık daha çok karında şişkinlik meydana getirerek kendini hissettirir.

HASTALIK VE KULLANILAN İLAÇLAR KABIZLIĞA NEDEN OLABİLİR

Kronik sinir sistemi hastalıkları başta olmak üzere farklı hastalıklar nedeniyle dışkılamada zorluk ve düzensizlik görülme ihtimali bulunur. Kullanılan ilaçların etkisi de kabızlığa sebep olabilir. Makatta bulunan çatlak, apse ve anal bölge hastalıkları da dışkılamayı geciktirebilir ve bu da yine kabızlığa sebep olabilir. Bağırsakta meydana gelen tıkanmadan kaynaklı olarak mekanik kabızlık, bağırsaklarda bulunan iltihap durumu ve gebelik gibi durumlar da kabızlığa neden olabilir.

KABIZLIĞIN SEBEPLERİ

Sindirim sistemi bozukluğunu ve kabızlığı beslenme biçimi de tetikleyebilir. Bunun dışında yüksek miktarda rafine şeker tüketimi, lifli gıdaların fazla tercih edilmemesi, günlük gerekenden daha az su tüketilmesi, fast food tarzı beslenmelerle beraber tek yönlü beslenme de kabızlığın sebepleri arasında gösterilebilir. Bunlarla beraber fazla hareket etmemek, vaktin büyük bir kısmını oturarak geçirmek, yapılan uzun seyahatler ve dışkılanma ihtiyacını ertelemek kabızlığa neden olabilir.

BAĞIRSAK KANSERİ'NİN HABERCİSİ OLABİLİR

Şiddetli kabızlık yaşayanlarda hemoroid, makat çatlağı, apse gibi anal bölge sorunları yaşanabilir. Uzun süre kabızlık yaşayanlar özellikle 40 yaşını geçmeyen bireyler yaşadıkları bu kabızlığın sebepleri arkasında başka nedenler olabileceğini unutmamalı ve ihmal etmeden bir doktora görünerek gerekirse kolonoskopi yaptırmalıdır; çünkü uzun süre devam eden kabızlığın arka planında bağırsak kanseri başlangıç durumları olabilir ve bağırsak kanserinin habercisi olabilir.

GÜNLÜK 4- 5 ÖĞÜN TIKA BASA YEMEDEN DÜZENLİ BESLENİN

Kabızlığı önlemek için öncelikle yapmanız gereken, gün içerisinde bol bol su içmektir. Sabahları içilecek bir bardak ılık su tüm sindirim sisteminin harekete geçmesi için etkili olacaktır. Yemek yeme alışkanlığınızı bir düzene sokarak günde 2 veya 3 öğün tıka basa yemek yerine günlük öğününüzü 4- 5 öğüne yayarak sebze ve meyve de tüketerek lifli yiyecekler tercih etmeniz faydalı olacaktır. Sabahları yenilecek yaklaşık yarım su bardağı yulaf ezmesi günlük lif ihtiyacını karşılayacak düzeydedir. Özellikle oturarak masa başı çalışanlar hareket etmeyi ihmal etmemeli ve mümkünse spor yapmayı herkes yaşam biçimi haline getirmelidir.

BESLENİRKEN TERCİH ETTİĞİNİZ YİYECEKLERE DİKKAT EDİN

Günlük tuvalet ihtiyacınızı özellikle sabahları gidermenizde fayda olacaktır; aynı zamanda tuvalet ihtiyacının ertelenmemesi de gerekiyor. Kabızlığı önlemek için özellikle baklagiller, taze fasulye, salatalık, kabak, havuç, lahana gibi sebzelerle, kayısı, elma, armut, incir gibi meyveler ve mercimek, fasulye, nohut gibi baklagillerin tüketimine posalı yiyeceklere ağırlık verilmesine dikkat edilmesi lazım. Probiyotik yoğurtun içine keten tohumu ekleyerek tüketmeniz, bitkisel çay içmeniz, gerektiğinde yumuşatıcı laksatif kullanılması ayrıca rafine şekerli yiyeceklerden, kızartmalardan kaçınılması da kabızlığın giderilmesinde ve kabız olmamak için önlem alınmasında büyük önem taşıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder