13 Ağustos 2016 Cumartesi

Hamilelikte bunlardan uzak durun!

Hamilesiniz ve yeni bir heyecan yaşıyorsunuz; çünkü evinize yeni bir birey katılacak. Bebeğiniz karnınızda dışarı çıkmak için sabırsızlanırken siz onu henüz anne karnındayken koruma altına alma çabası içerisindesiniz. Bu nedenle geçtiniz internetin başına ve hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler veya hamilelikte uzak durulması gerekenler şeklinde bir arama yaptınız. Karşınıza biz çıktık. Merak etmeyin doğru yerdesiniz; çünkü siz anne adayları için bilgi verici bir yazı hazırladık.
Hamilelik sürecinin her zaman çok önemli olduğunu, anne adayının bu süreçte hem yeme içmesine, hem psikolojisine, hem kişisel bakımı ile beraber fiziksel aktivitelerine ve bunlar gibi birçok önemli detaylara dikkat edilmesi gerektiği vurgusu her fırsatta doktorlarımız tarafından yapılmaktadır. Biz de bu uyarılara katkıda bulunmak için hamilelikte uzak durmanız gerekenlerle ilgili bir çalışma yaptık.

PASTORİZE EDİLMEMİŞ SÜT İLE ÜRETİLEN ÜRÜNLERDEN UZAK DURUN

Pastorize edilmemiş sütten elde edilen yoğurt, peynir, kaymak gibi gıdalarda Lysteria adlı bakteri bulunabilmektedir. Anne adayları pastorize edilmemiş sütten üretilen gıdaları tüketmemeye dikkat etmelidir; aksi halde erken doğum, düşük, doğum anomalisi gibi sorunlarla karşılaşma ihtimali olabilir.

ET VE ET ÜRÜNLERİNE DİKKAT!!

Hamileliğin geneli ile beraber özellikle hamileliğin ilk dönemlerinde salam, sosis, sucuk gibi fermente et ürünleri ile midye, karides, istridye gibi kabuklu deniz ürünlerinden uzak durulması gerekiyor. Bu ürünlerde  Toxoplasma adlı parazit olma ihtimali bulunmaktadır ve bu parazit hamilelik döneminde bebekte sağırlık, solunum sistemi ile ilgili hastalıklar, göz problemleri, sarılık gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca çiğ veya az pişmiş yumurtadan da uzak durulması gerektiğini belirterek uzak durulması gerekenler listesine çiğ veya az pişmiş yumurtayı da ekleyebiliriz.

KAHVEDEN VAZGEÇEMEM DİYENLER BU DÜŞÜNCENİZİ GÖZDEN GEÇİRİN

Sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için üzerime düşeni yapıyorum; ama çay, kahveden vazgeçemiyorum diyen anne adayları, yüksek seviyede almış olduğunuz kafein erken doğum yapmanıza veya düşüğe sebep olabilir diyelim ve sizi çay kahveyi tüketme konusunda sizleri uyaralım. Çay, kahve, kafein içeren gazlı içecekler, çikolata gibi gıdaları düşündüğümüzde günde 300 mg'yi geçmeyecek şekilde kendinizi ayarlamanız gerekiyor.

SİGARA VE ALKOLDEN KAÇININ

Sadece hamilelikte değil normal yaşantımızda bile vücudumuza zarar veren sigara ve alkolün özellikle hamilelik sürecinde de kullanımının devam edilmesi düşünülemez, düşünülmemesi lazım. Henüz gelişimini tamamlamayan ve bu gelişimi tamamlamamak için özel bir itina isteyen fetüs, içeceğiniz sigara ve alkolden ciddi şekilde zarar görebilir. Bu durum doğum sonrasında sakatlık, organ yetmezliği, doğum anomalisi ile beraber farklı şekillerde birçok sağlık sorunlarına sebep olabilir. Sigara içilen ortamlarda bulunulmaması ve sigara dumanının solunmaması da bu süreçte büyük önem arz ediyor.

SAÇ BOYASI VE TEMİZLİK ÜRÜNLERİNDEN UZAK DURUN

Kimyasal kozmetik içeren saç boyası, saça uygulanması ile beraber deri bu kimyasalları emerek kana karıştırabilir. Bu nedenle hamilelik sürecinde saç boyamaktan uzak durmakta yarar vardır. Bununla beraber temizlik sırasında veya başka bir durumda çamaşır suyu, kireç sökücü, tuz ruhu, kokulu deterjan gibi yoğun kimyasal içerikleri barındıran temizlik malzemelerinden de hamilelik sürecinde uzak durmakta fayda var.

 İLAÇ VE RADYASYONA DİKKAT!!!

Hamilelik sürecinin önemli konularından birisi de ilaç kullanımıdır. Anne adayları bu süreçte kesinlikle doktor tavsiyesini dikkate almalı. Vitamin vb. takviyeleri bile mutlaka doktora danışmalıdır. İlaç ve doktor demişken radyasyonla ilgili bir detaya daha dikkat etmemiz gerekiyor. Hamilelik sürecinde mümkün olduğu kadar radyasyon bulunan ortamlara girmeyin ve radyasyon yayan cihazlardan uzak durun. Bilimsel olarak kanıtlanan ve doğum kusurlarına yol açtığı bilinen radyasyon sıkça kullandığımız bilgisayar, cep telefonu, mikrodalga fırını, X- Ray cihazı, röntgen cihazı gibi hayatınızın birçok alanında sizlere zarar verebilir. Ev ortamında her ne kadar düşük radyasyon yaysalar da size zarar verecek elektronik cihazlarla bağlantınızı minimuma indirmeye çalışın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder