7 Ağustos 2016 Pazar

Kalp yetmezliğinin belirtileri

Son zamanlarda sıkça karışımıza çıkan ve en yakınımızda bile bir anda beliren kalp rahatsızlıkları ile ilgili çalışmalar her geçen gün artarak devam ediyor. Bir anda vücudumuzu etkileyerek çocuk, genç, yaşlı demeden bazı durumlarda hayat kayıplarına neden olan kal hastalıklarının belirtileri de farklılık gösteriyor.

MERDİVENLERDEN ÇIKARKEN NEFES DARLIĞI ÇEKENLER DİKKAT


Bu nedenle özellikle kalbimizde bir ağrı veya bir zorlanma hissettiğimiz anda hemen ya doktora koşarız ya da her ne kadar sağlıklı bir yol olduğu tartışılsa da internet başına geçerek içinde bulunduğumuz bu rahatsızlık verici durumun nedenlerini araştırmaya başlarız. Merdivenlerden çıkarken nefes nefese kalmak birçok kişinin başına gelen olağan bir durum olarak görülse de son zamanlarda yapılan araştırmalar bu durumun bir kalp yetmezliği sorununun olabileceğini ortaya koydu.

BACAK VE BOYUN BÖLGESİNDE AĞRI YAŞAYANLAR DİKKAT

Uzman Dr. Mustafa Sağlam, kalp yetmezliği ile ilgili olarak dikkat edilmesi gereken önemli detaylara açıklık getirdi. Özellikle bacak veya boyunda meydana gelen ve bu bölgelerde oluşan ağrılara dikkat çeken Uzman Dr. Mustafa Sağlam, ilerleyen yaşlara rağmen kalp yetmezliği hastalığına çoğu kişinin önem vermediğini ve bu nedenle kendisinde kalp yetmezliği olsa bile bunun farkına varmadığını belirterek, kalp yetmezliğinin en büyük belirtisinin merdiven çıkarken yorulmak olduğunu söyledi.

SOL KALP SORUNU AKCİĞERDE, SAĞ KALP SORUNU BOYUN VE BACAKLARDA 

Sol kalpte bir sorun bulunduğunda bu durumun akciğer bölgesinde, sağ kalpte yaşanacak bir sorunun ise karaciğer, boyun, ve bacak gibi bölgelerde kendini belli edeceğini söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sağlam, kalp yetmezliğinin saat başı kalp kasının zayıflaması olarak bilindiğini; ancak ritim bozukluğuna bağlı olarak kalbin normalden daha hızlı çalışması durumlarında da görülebileceğini söyledi. Kalp yetmezliğinin yaşam kalitesini etkilediğinin altını çizen Sağlam, kalp yetmezliğini ise dokuların ihtiyacı olan yeterli düzeydeki kanı vücudun pompalayamaması veya bunu zorla yapması olarak tanımladı.

DÜZ YASTIKTA YATAMAYANLARDA KALP YETMEZLİĞİ GÖRÜLEBİLİR

Daha önce kolaylıkla yürüdüğü bir yolu zorla yürüyen, daha önce kolaylıkla çıktığı bir rampayı veya merdiveni zorla çıkan bu sırada nefes darlığı yaşayan; ayrıca düz yastıkta yatamayan, daha ileri düzeylerde sağ kalp ile ilgili sorunlarda bacak ve bel bölgelerinde şişlikler meydana gelen durumlarda kalp yetmezliğinden şüphelenilmesi gerektiğini söyleyen Mustafa Sağlam, kalp yetmezliği altında yatan en önemli riskin de kalp- damar tıkanıklığı, kalp kapakçığı hastalığı, yüksek tansiyon ile beraber kalp krizleri olduğunu söyledi.

KALP YETMEZLİĞİNİN TEDAVİSİ VAR

Kalp krizine bağlı olarak ölü dokunun meydana gelmesi durumunda kalp yetmezliği geriye dönülebilecek bir durum olmadığının altını çizen Mustafa Sağlam, damar tıkanıklığına bağlı olarak, kalp krizi oluşturmayacak düzeyde darlıkların açılması suretiyle kalp yetmezliği sorununun tedavi edilebildiğini söyleyerek, kalbin devamlı hızlı çalışması durumunun ritim bozukluğuna sebep olacağını ve bu durumunda kalp yetmezliğine sebep olacağını söyledi.

KALP İLE İLGİLİ SORUNLARDA TANI KOYMA YÖNTEMLERİ

 Kalp hızının kontrol altına alınması durumlarında hastalığında tedavi edilebildiğini bunun için de hastanın fizik muayenesi ve şikayetlerine göre tanı koyduklarını söyleyen Mustafa Sağlam, bazı durumlarda kalp yetmezliği tanısının hiçbir şikayet olmamasına rağmen checek- up ile yapılan kontrollerle de ortaya çıkabileceğini söyleyerek, tanı yöntemi olarak akciğer filmi, elektrokardiyografi (EKG), kalp ultrasonu (ekokardiyografi) gibi yöntemlerin kullanıldığını söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder