12 Ağustos 2016 Cuma

Testesteron hormonunun düşük olmasının belirtileri ve önlemler

Erkeklerde testesteron seviyesinin düşük olmasının birçok farklı sebebi olabilir ve bu seviyenin yükseltilmesi için de uygulanabilecek bazı yöntemler bulunmaktadır. Bu yazımızda testesteron seviyesinin nasıl yükseltilebileceği veya normal seviyelerinde tutabilmek için nelerin yapılabileceği ile ilgili detaylara yer vereceğiz; ancak bu detaylara girmeden önce, erkeklerde testesteron seviyesinin düşük olması halinde yaşanabilecek olumsuzluklar ile ilgili bilgi vermekte yarar olduğunu düşünüyoruz.

TESTESTERON HORMONUNUN GÖREVİ NEDİR

Öncelikle testesteron seviyesinin düşük olması ya da diğer adıyla testesteron  eksikliği erkeklerde genelde testisler tarafından üretilir. Vücut tarafından üretilen bu hormon sperm üretiminden ve cinsel isteğin uyarılmasından sorumlu bir hormon olarak görev yapmaktadır. Kas yapımı ve kemik üretiminde de önemli bir yere sahip olan testesteron hormonu, özellikle yaşa bağlı olarak düşüşe geçer.

TESTESTERON SEVİYESİNİN DÜŞMESİ İLE İLGİLİ BELİRTİLER

Testestoron üretimi vücutta ciddi bir şekilde azalma gösterirse kolayca göze çarpmamakla beraber bazı belirti ve sorunlarla uyarı verebilir. Özellikle cinsel isteksizliğin oluşmaya başlaması, ereksiyon olmada sorun yaşama, semen ( spermin hareketliliğini sağlayan sıvı) miktarında azalma, kıl dökülmesi, bitkinlik, enerji eksikliği, kas kitlesinde azalma, vücut yağında artış, kemik kitlesinde azalma ve ruh halinde değişimler, testesteron eksikliğinin belirtileri olabilir.

DOĞAL YOLLARLA TESTESTERON SEVİYESİNİ ARTTIRMA

 Andropoz olarak da tabir edilen testosteron üretimindeki azalma, menopozun erkek versiyonu olarak tanımlanmaktadır. Eğer sizde de testesteron eksikliği varsa aşağıda vermiş olduğumuz doğal yollarla bu seviyeyi normale çekme konusunda kendinize yardımınız olabilir. Doğal yollarla testestoron seviyesini yükseltmek için tavsiyelere geçmeden önce eğer böyle bir şüpheniz oluşmuşsa mutlaka doktora başvurarak doktor tavsiyesi almanızın önemine dikkat çekmek istiyoruz.

KİLOLARINIZDAN HEMEN KURTULUN

Kilolarınızdan hemen kurtulun; çünkü özellikle bel çevresinde bulunan ve yoğunlaşan kilolarınız, testesteron seviyenizin düşmesine sebep olabilir. Bunu dikkate alarak işe bel ve göbek bölgelerinizde bulunan yağlardan kurtularak başlayabilirsiniz.

BOL ŞEKER TÜKETENLER DİKKAT

Testesteron hormonunun salgılanması konusunda fazla kullanılan şeker size yardımcı olmayacaktır; aksine fazladan aldığınız şekerler bu hormonun salgılanmasının azalmasına sebep olabilir ve kanda bulunan testesteron hormonunu olumsuz etkileyebilir.

YEŞİLLİKLERLE BARIŞIK YAŞAMAYI ÖĞRENİN

Etsiz yemek olmaz sözü, çoğu kişinin özellikle de erkeklerin genel deyimi haline gelmiştir; ancak yeşille arası olmayan kişiler acilen brokoli, karnıbahar, lahana, ıspanak gibi yeşil gıdalarla barışık yaşamayı öğrenmeliler. Eti de yaşamınızın bir yerinde tutabilirsiniz; ama yeşillik tüketmeyi ihmal etmemelisiniz.

SPOR YAPMAYI YAŞAMIN BİR PARÇASI HALİNE GETİRİN

Sabah kalkar kalkmaz, nasılki yüzümüzü yıkamayı, kahvaltı yapmayı yaşamımızın bir parçası olarak görüyorsak; spora bakış açımızı da bu hale getirmeyi öğrenmemiz gerekiyor. Günde en az yarım saat spor yapmanın testesteron hormonunun salgılanmasını düzene sokacağı haberini verirsek heralde bu uyarımızı dikkate alır ve sporu hayatınız bir parçası haline getirirsiniz.

D VİTAMİNİNİ İHMAL ETMEYİN

Özellikle sabah güneşi başta olmak üzere, D vitamini içerisinden barından gıdaları da tüketerek testesteron hormonunuzun artmasına yardımcı olabilirsiniz.

UYUMA VE UYKUNA DİKKAT ET

Evet, ayakta uyuma ve uykuna dikkat et. Günde ortalama 6- 8 saat uyku uyumayı unutma. Tabi bu uykuyu uyurken de bir düzen içinde olmasına dikkat et.

ALKOL KULLANANLAR DİKKAT

Son sözümüzde alkol kullananlara gelsin. Alkol tüketiminin testesteron hormonunun salgılanmasını azalttığını hatırlatarak yazımıza son verelim.
 Bu yazımız faydalı olduysa yorumunuzu esirgemeyin ve diğer yazılarımızda buluşmak için bizi takip etmeye başlayın. Sağlıklı Günler Dileriz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder