19 Ağustos 2016 Cuma

Boy uzaması ve yapılması gerekenler

Boy konusu hemen herkesin belli yaşlarda illa ki kafasına taktığı bir konudur. Özellikle ergenlik çağında ki gençlerin sıklıkla uğraşları arasındadır. Boy erkeklerde genelde 21 yaşına bayanlarda ise çoğunlukla 18 yaşına kadar uzamaya devam eder. Siz bu yazıyı okuduğunuza göre muhtemelen boy uzaması için yapılması gerekenler nelerdir gibi bir soru ile yola çıktınız.


ÖNCELİKLİ ADRESİNİZ İLGİLİ UZMAN DOKTORA GİTMEK OLMALI

18  yaşlardan sonra yavaş yavaş büyüme kıkırdakları kapandığından boy uzaması durur. Eğer siz yaşıtlarınızdan geride bir boy uzaması yaşıyorsanız ve boy uzaması için yapılması gerekenler nelerdir sorusuna cevap arıyorsanız; öncelikle bir doktora gitmeli ve kan ve hormon testlerinizi yaptırmalısınız. Burada ki değerler normal ise ve genetik olarak aileniz çok kısa değil ve siz kısa devam ediyorsanız, bazı “çölyak” gibi sindirim sistemi sorunlarını da göz önüne almanız oldukça önemlidir. Doktor kontrolleriniz sağlıklı geçtiyse sizin boy uzamanıza destek olacak şeyler vardır.

BASKETBOL İLE BOL BOL ZIPLAYIN

Bunlardan birisi zıplamaktır, zıplayarak bacaklarımızdaki plakların açılmasını ve birkaç cm uzamamız mümkündür bununla aynı mantıkta olan bir sporda basketboldur. Sık sık zıplama hareketleri olduğundan oldukça yararlıdır.

DÜZENLİ BİR ŞEKİLDE ESNEME HAREKETİ YAPMAYI UNUTMAYIN

 Ayrıca bunun haricinde geceleri yatmadan önce ve sabahları kalktığınızda beş dakika kadar esneme hareketleri yapabilirsiniz.

PLATESİ HAFİFE ALMAYIN

Basketboldan bile daha etkili bir diğer spor ise plates. Eklemlerinizi esneterek birkaç cm uzamanıza, eğer varsa duruş bozukluğunuz veya kamburluk gibi sorunlar, bunları düzelterek boyunuzun uzamasına faydası olacaktır.

BODY ÇALIŞMANIN VÜCUDA ETKİSİ NELER

Halk efsanesi olarak geçen bir konuda body yani vücut geliştirme sporu ile uğraşmak boyu kısaltır yanılgısı. Bakın boyunuz asla kısalmaz ancak sadece riskli birkaç hareket yaparsanız uzamasını baskılayabilir ama onlar haricinde vücut geliştirme sporu da yapmak hormon salgılamasını arttırdığından dolayı yardımcı olduğu görülmüştür.

BESLENMENİZE VE UYKU DÜZENİNİZE DİKKAT ETMELİSİNİZ

Bunların yanı sıra boy uzaması için yapılması gerekenler nelerdir sorusunun cevabına;  beslenme düzeninize ve uyku düzeninize özen göstermeniz gerekmektedir diyerek devam edebiliriz. Bol proteinli beslenmeyi ihmal etmemelisiniz ayrıca süt veya süt ürünleri önemli bir faktördür. Süt sevmiyorsanız dahi mutlaka bu açığınızı yoğurt, peynir gibi ürünlerden karşılamaya çalışınız. Uyku düzeninizi belirli bir şekle sokmaya gayret ediniz, mümkünse her gece 10 – 11 saatleri arasında uyuyun ve 6 -7 gibi uyanın. Gece uykusu boy uzaması ve vücut dinlenmesi için çok önemli ve maalesef insanların çok yanlış yaptığı konulardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Siz bu noktalara dikkat ederseniz genetik bir engeliniz yok ise boyunuzun maksimum değerine ulaşacaksınızdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder