14 Ağustos 2016 Pazar

Koşu yapmanın 6 faydası


En başta doktorlar olmak üzere internette sağlıklı bir yaşam için her zaman karşımıza spor yapmanın önemi çıkar. Genç ve zinde kalmak için spor yapın denilir, sağlığınızı korumak için spor yapın denilir, kilo vermek için spor yapın denilir. Sporun daha birçok faktörü ile sağlığımıza doğrudan etki ettiği şüphesizdir. Bu yazımızda koşmanın faydaları üzerinde duracağız. Ve koştuğunuzda vücudunuzda meydana gelecek olan 6 etkiye birlikte bakalım.

1- KEMİK KALİTESİNİ KORUMAK İÇİN KOŞUN

Koşmak, vücudunuzun bütün iskelet sistemini harekete geçirerek, kemiklerinizin kalitesini korumakta etkisini gösterir. Düzenli ve tempolu koşuyu bir yaşam biçimi haline getirmiş olanlar, osteoporoz riskinden uzak kalarak attığı her adımda vücudunun kilo vermesini sağlayabilir. Bu ilk maddemizi koşmanın faydaları arasında birinci sırada gösterebiliriz.

2- 1 KİLOMETREDE 100 KALORİ YAKARAK FORMUNUZU KORUYUN

Bilindiği gibi koşmak için fazla enerji gerekmektedir ve koştuğunuz zaman vücudunuz bu enerjiyi sağlamak için depoda bulunan kalorileri kullanır. Koştuğunuz her bir kilometrede yaklaşık 100 kalori yakacaksınız. Normal bir hız ve tempo ile koştuğunuz zaman, bisiklet süren, yüzen veya egzersiz yapan birinden daha fazla kalori yakabilirisiniz.

3- METABOLİZMANIZ İÇİN KOŞUN

Koşu bittikten sonra da vücudunuz sizi ödüllendirmeye devam ediyor. Koşarken bol miktarda aldığınız oksijen vücudunuzda bulunan kaloriyi yakma kapasitesini arttırıyor. Metabolizmanızın hızına bakarak vücudunuzun bir günde yaktığı kalori miktarını farkedebilirsiniz. Eğer metobolizma hızınızda artış sürüyorsa, vücudunuzda kalori yakımı devam ediyor demektir.

4- KALBİNİZİ GÜÇLENDİRMEK VE DİNLENDİRMEK İÇİN KOŞUN

Koşma ile kalbiniz büyüyerek, kuvvetlenecektir. Kendinizi daha zinde hissetmenizi sağlayacaktır; ancak burada önemli bir detaya dikkat çekmekte fayda var koşarken kapasitenizi fazla zorlayarak kalbinize zarar vermemeye dikkat edin. Düzenli koştuğunuz taktirde dinlendiğiniz normal zamanlardaki nabız hızınız 75'ten 55'e düşebilir ve bu şekilde günde 30 bin yılda 10 milyon kalp atışı tassarrufu ederek kalbinizi rahatlatabilirsiniz.

5- HASTALIKLARDAN KORUNMAK İÇİN KOŞUN

Koşmak, kalbinize daha ekonomik ve daha uzun süre çalışma imkanı sağlar. Bununla beraber obezite, yüksek tansiyon, kolestrol, diyabet gibi hastalıklarla da koşarak daha etkin mücadele edebilirsiniz. 1 saat boyunca orta tempoda yapacağınız koşu ile saatte ortalama 550 kalori yakabilirsiniz. Bununla beraber koşu bandında koşmak yerine varsa imkanınız temiz havada koşmanız size daha da fayda sağlayacaktır.

6- KANINIZDAKİ ŞEKER ORANINI DÜŞÜRMEK İÇİN KOŞUN

Koşarak kanınızda bulunan şeker oranını düşürebilirsiniz. Şekeri kaslara gönderen ve yağların da kalçalarda toplanmasına neden olan Ensilün hormonunun düşmesiyle kanınızdaki şeker oranı da düşecektir. 6 madde ile sınırlı olmasa da koşmanın faydaları ile ilgili sizleri bilgilendirmeye çalıştık. Siz de sağlığınıza dikkat ediyorsanız ve bunun için sürekli takip halindeyseniz sitemizi takibe alabilir, sağlığınızla ilgili diğer bilgileri de inceleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder