17 Ağustos 2016 Çarşamba

Yeni doğan sarılığı

Bebekler anne karnındayken, akciğerlerini kullanamadığından, gerekli havayı göbek kordonu aracılığıyla diğer organlara taşır. Bebek doğduğu anda akciğerler devreye girer ve oksijen taşıyan hemoglobin değişir. Bu değişimle birlikte yeni doğan sarılığına yol açan bilirubin denen madde yüksek seviyeye çıkar. Bu durumsa sarılık belirtileri ciltte sararmayla kendini gösterir. Doğumun ikinci ya da üçüncü gününde başlayıp yaklaşık iki hafta kadar süren sarılık, vaktinde doğan bebeklerin ortalama % 60'ında, erken doğanların ise % 80'inde görülür.

YENİ DOĞAN SARILIĞININ BELİRTİLERİ

Sarılık öncelikle sarılık belirtileri olarak bebeğin yüzünde beliren renk değişikliğiyle kendini gösterir. Sararan cilt ve göz aklarıyla birlikte hastalık ilerledikçe tüm vücuda yayılır. Bilirubin seviyesindeki artış bebekte uyku yapar ve buna bağlı olarak emme isteğini azaltır. Yeteri kadar beslenemeyen bebeğin boşaltım sistemi yavaşladığından, sarılığa sebep olan bilirubin vücuttan atılamaz ve  bu da hastalığın ilerlemesine yol açar.

YENİ DOĞAN SARILIĞININ ÇEŞİTLERİ

Yeni doğan bebeklerde fizyolojik sarılık ve anne sütü sarılığı olmak üzere iki tip sarılık vardır. Fizyolojik sarılık, kırmızı kan hücrelerinin yıkımıyla yükselen bilirubin maddesinin vücuttan atılımının yavaş olması sonucunda ortaya çıkar. Beslenme ve idrar miktarının artışıyla sarılık kısa sürede sonlanır.  Bilirubin idrarla vücuttan atılır. Bebeğin yeteri kadar beslenmesi boşaltım sisteminin aktif olmasını sağlar. Böylece bilirubin vücudu daha hızlı terk eder.
Anne sütü sarılığı, sütteki özel bir maddeden kaynaklanmaktadır. Anne 24 saat bebeği emzirmeyip sonrasında emzirmeye devam ederek sarılığın ortadan kalkmasını sağlar.

YENİ DOĞAN SARILIĞININ TEDAVİSİ

Bazı bebeklerin sarılığı hafif seyreder ve bu durumda tedaviye gerek duyulmaz. Fakat bilirubin seviyesi yüksek olan ve yükselmeye devam eden durumlarda fototerapi (ışık tedavisi) uygulanır. Bu tedavi yöntemiyle vücutta biriken bilirubinin hızla atılması sağlanır.                                                Fototerapi yöntemi yüksek oranda bilirubin gözlenmişse yeterli gelmeyebilir. Böyle bir durumda da diğer bir tedavi yöntemi olan kan değişimi uygulanır.
Kandaki bilirubin değerlerinin çok yüksek olması  bebeğin beyninde ve işitme duyusunda hasara yol açabilir. Anne ve baba yeni doğan bebeği gözlemeli ve sarılık belirtileri ortaya çıktığında derhal bir çocuk doktoruna başvurmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder