16 Ağustos 2016 Salı

Ağız kokusunun nedenleri ve çözümleri

Genel olarak bakıldığında birçok kişinin ortak sorunu olan ağız kokusu, farklı nedenlerden dolayı meydana gelebilir. Birçoğumuz bırakın bir ortamda rezil olmamak için kendi başımızayken bile ağız kokumuzdan iğrenebilir ve hemen ağız kokusunun nedenleri ile ilgili harekete geçebiliriz. Siz de bu yazıyı okuduğunuza göre muhtemelen sizin veya yakınınızdaki birinin ağız kokusu bulunuyor ve ağız kokusunun nedenlerine aynı zamanda ağız kokusu nasıl giderilir şeklinde kafanızda oluşan soruya cevap arıyorsunuzdur.
Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi ağız kokusunun nedenleri tek bir duruma bağlanamaz yine aynı şekilde ağız kokusu nasıl giderilir sorusu da tek bir cevapla yanıt bulamaz. Ağız kokusu bazen mideden gelebilir bazen çürüyen dişlerinizden, diş etlerinizden gelebilir. Neden çok olduğuna göre sizin de taktirinizdir ki çözüm de çok olacaktır ve nedene göre çözüm de farklı bir yöntem uygulanacaktır.

AĞIZ KOKUSUNUN NEDENLERİ

Şimdi öncelikle ağız kokusunun nedenleri nelermiş onlara bakalım ki ağız kokusu nasıl giderilebilir sorusuna da daha sağlıklı bir yanıt bulalım. Ağızda bulunan enfeksiyon, diş eti hastalığı veya düzensiz diş fırçalama nedeniyle ağızda kalan gıda artıkları, hem bakterilerin hem de bakterilerle beraber ağız kokusunun oluşmasına neden olur. Bakterilerin üretmiş olduğu “volatile sülfür” isimli gaz ağızda kokuyu meydana getirir. Bunlarla beraber mide rahatsızlığı olanlarda, diş yapısında bozukluk bulunanlarda, ağız kuruluğu olan kişilerde, şeker hastalarında, çok sık çay ve kahve tüketenlerde, baharatlı yiyecekleri çok fazla tüketenlerde ağız kokusu meydana gelebilir.

AĞIZ KOKUSUNDA DİL BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Görüldüğü gibi ağız kokusuna sebep olan birçok faktör bulunmaktadır. Ağız kokusunun nedenleri ile ilgili genel olarak bilgi sahibi olduğumuza göre şimdi ağız kokusu nasıl giderilir sorusuna cevap arayabiliriz. Öncelikle her öğünden sonra en az 3 dakika diş fırçalamayı alışkanlık haline getirmemiz gerekiyor, dişleri fırçaladıktan sonra diş fırçasını iyice yıkayıp kuru ve temiz bir yerde muhafaza etmek de burada büyük önem taşıyor. Diş kokusunun giderilmesi için önemli bir detay da dildir. Dilde çok fazla girintili ve pütürlü olması sebebiyle, bakteriler buraya çok rahat yerleşebilir ve dişe göre dilin temizliği biraz daha zor olabilir. Dişleri fırçalarken dilin yüzeyinin de özellikle arka kısımlarının fırça ile temizlenmesi ağız kokusunu giderme konusunda sizlere yardımcı olacaktır.

DİŞ ENFEKSYONLARINA DİKKAT EDİN

Normalde ağız kokusu yaşamayıp da diş çürükleri bulunan, diş eti sorunları yaşayan veya dişinde apse bulunanlar mutlaka diş hekimine görünerek, uzman tavsiyesi ile ağız ve diş sağlığı bakımı ile beraber tedavisini yaptırarak ağız kokusundan kurtulabilir.

SARIMSAK KOKUSUNU ÖNLEMEK İÇİN AÇ KARNINA SÜT İÇEBİLİRSİNİZ

Hepimiz için klasik bir alışkanlık haline gelen naneli şekerler, ağız spreyleri, gargaralar ağız kokusunun giderilmesinde sizlere geçici yani 5- 7 dakika arası bir katkı sağlar; ancak su ile hidrojen peroksit ile hazırlanan bir gargara ağız kokusunu giderme konusunda daha etkili olabilir. Özellikle gıda kaynaklı olan ağız kokularında mesela sarımsak, soğan gibi gıdaların ağızda bıraktığı kokularda sabahları aç karnına içilecek olan bir bardak süt bu kokunun giderilmesine yardımcı olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder