15 Ağustos 2016 Pazartesi

Bamyanın faydaları nelerdir?


Doktorlarımız özellikle de uzman diyetisyenlerimiz her yeşil sebzelerin tüketilmesi konusunda her zaman uyarılarda bulunurlar. Her fırsatta doğal beslenmenin ve yeşille barışık yaşamanın önemine dikkat çeken uzmanlar bunu özendirmek ve yaşam biçimi haline getirmek için de her fırsatta açıklamalarda bulunuyorlar.

BAMYANIN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Bizde bu açıklamalardan yola çıkarak bu yazımızda sizlere bamyanın faydaları ile ilgili bazı bilgiler vermek istedik. Doğal yaşamın ve doğal beslenmenin şüphesiz birçok faydası vardır. Bu yazımızı okuduğunuzda doğal beslenmek için tercih edilecek gıdalar arasında listenin başına bamyayı da yazacağınızdan şüphemiz yok. Çünkü zayıflamak isteyen kadın ve erkeklerin diyet listesinde bulunması gereken, önemli hastalıklardan korunmak isteyenlerin mutlaka düzenli tüketmesi gereken ve bazı hastalıkların da tedavisinde kullanılan bamyanın faydaları saymakla bitmiyor.

OBEZİTE RİSKİNİ AZALTIR

Diyet yapan kadın veya erkekler günlük diyet lifinin yüzde onunu bamya ile karşılayabilir. Yarım su bardağı pişmiş bamyanın 2 gram lif sağladığı ve 25 kalori olduğu bilgisi kilo vermek isteyenleri heyecanlandıracaktır. Çözünür liflerin diyabet ile yüksek kan kolestrolünü önlediği, çözünmez liflerin ise sindirim sistemi fonksiyonlarını düzenlediği uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Düzenli ve ihtiyaç kadar lif alımı obezite riski ile beraber, felç, kalp hastalığı, hipertansiyon gibi riskleri azaltabilir. Günde yarım bardak kadar tüketilen pişmiş bamya kadınlarda günlük C vitamininin yüzde 17'sini, erkeklerin ise yüzde 15'ini karşılıyor.

C VİTAMİNİ VE FOLAT İLE SAĞLIĞINIZA DESTEK OLUR

Güçlü bir antioksidan olan C vitamini; kemik, deri, kan damarları, bağışıklık sistemi sağlığına katkı sağlar. Kanser riski ile beraber yaşa bağlı olarak ortaya çıkan makula dejenerasyonunu ve hipertansiyonunu da azaltan C vitamini için bamya önemli bir gıdadır. Tam olarak verim alınması istenen bamyanın ısı, ışık, ve havaya fazla maruz kalmaması gerekmektedir. Aındıktan 3- 4 gün içinde tüketilmesi gereken bamyada bulunan C vitamini kaybını önlemek için de pişirmeden önce kesilmesi gerekiyor. Ayrıca yarım bardak pişmiş bamyanın içerisinde 37 mikrogram folat bulunmaktadır. Protein, karbonhidrat, yağ metabolizması için folat büyük öneme sahiptir. Yeterli miktarda alınan folat, depresyon, kanser ve kalp hastalığı risklerini azaltır. Hamile kadınlar düzenli folat aldığı taktirde doğacak olan çocuğunun doğum kusurları ile doğmaması için de tedbir almış olacaktır.

ANTİOKSİDAN AÇISINDAN ÇOK ZENGİNDİR

Sinir sisteminin düzgün çalışmasına da katkı yapan bamyada antioksidan açısından antioksidan bileşik konsantrasyonu, diğer sebzeler ve çoğu meydevede bulunan antioksidan meyvelerden daha fazladır. Serbest radikallerin DNA ve hücre zarına verdiği zararı önleme açısından büyük bir öneme sahip olan antioksidanlar, kalp hastalığı, kanser, ve Alzheimer hastalığı gibi nörolojik hastalıkların önlenmesine de katkı yapar.

DÜŞÜK KALORİSİ İLE KİLO VERMEK İSTEYENLERİN DOSTU

Kilo vermek isteyenler için ideal bir besin olan bamyanın, düşük kalorili bir sebze olduğu ve içerisinde bulunan müsilaj ile zamkların ince bağırsakta emilimi düzenlediği, kan şekerini ise düzenlediği belirtilmektedir. Bamyanın faydaları ile ilgili bilgi verirken araya sıkıştırdığımız kullanım şekillerine de dikkat etmeniz faydanıza olacaktır; çünkü sağlık faydasını yitirmek istemediğiniz bamyayı kısık ateşte pişirmeniz gerekiyor.

İYİ BAKTERİLERİN YAYILMASINA YARDIMCI OLUR

Probiyotik olarak adlandırılan ve iyi bakteri olarak bilinen bakterilerin yayılmasının kolaylaşmasında da bamya önemli bir rol oynuyor. B kompleks vitaminlerin biyosentezine yardımcı olan bamya, iyi bir laktasif görevini de üstlenir. Ülserin iyileşmesinde etkili bir sebze olan bamya, spastik kolon tedavisinde de etkilidir. Yazımızın sonlarına gelirken bamyanın faydaları arasında mide- bağırsak kanalının yumuşamasına yardımcıdır, okzalattanı bünyesinde her ne kadar çikolta, kuzu eti veya bir ıspanak kadar barındırmasa da bamyada da bulunur; ancak okzalata eğilimli böbrek taşınız bulunuyorsa, bamya tüketimindde ölçülü olmanızda ve aşırıya kaçmamakta fayda vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder