12 Ağustos 2016 Cuma

Sağlıkla ilgili ilginç bilgiler

Şüphesiz ki sağlığımız en değerlilerimiz arasında başta geliyor. Bir sorun yaşar yaşama hemen panikler ve hastanenin yolunu tutup, vücudumuzu normal seyrine döndürmek için çabalarız. Peki sağlık alanında ilginç bilgiler hiç dikkatinizi çekti mi?

EN TEHLİKELİ KANAMA HANGİ DAMARDA MEYDANA GELİR?

Solunum yetmezliğinin ilk olarak beyni etkilediğini, en tehlikeli kanamının atardamar kanaması olduğunu, nakli en zor organın Karaciğer olduğunu ve sebebinin ise çabuk donması olduğunu biliyor muydunuz?

ÜLKEMİZDE DİŞ MACUNUNU KİM ÜRETTİ?

Cumhuriyet dönemi hükümetin ilk sağlık bakanının Anan Adıvar olduğunu, ilk yumurtalık ameliyatının Kutluk Oktay tarafından yapıldığını, Türkiye'nin bilinen ilk erkek hemşiresinin Murat Bektaş olduğunu, meme kanseri nedeni ile ölen ilk genç bayanın 19 yaşındaki  İngiltereli Louise McKie olduğunu, günümüzdeki diş fırçalarına benzeyen kıl fırçalar ilk kez 1498′de Çin’de yapıldığını, ülkemizde ilk diş macunu, 1920′lerin başlarında Necip Avni Akar tarafından üretildiğini biliyor muydunuz?

SAÇLAR BİR YILDA NE KADAR UZUYOR?

Temiz kan toplayan damarın Aort damarı olduğunu, kalp naklinin başarıyla yapıldığı ilk canlının köpek olduğunu, 35 yaşın altında olan kişilerde iskeletin yüzde 10'luk kısmının her yıl yenilendiğini, kafamızda bulunan saçların bir yılda ortalama 12 kilometre uzadığını, böbreklerimizin yılda 700 literlik artık suyu dışarı attığını biliyor muydunuz?

YILDA KAÇ KEZ DERİ DEĞİŞTİRİYORUZ?

Kalbimizin yılda ortalama 42 milyon kez attığını, el tırnaklarının yılda 9. 6 kat ayak tırnaklarımızın ise bunun yarısı kadar uzadığını, her yıl 3 kez deri değiştirdiğimizi v
e bu değişimin 120 gün sürdüğünü, bir insanın havasızlığa en fazla 4- 6 dakika arası dayanabileceğini, dakikada 16 kez soluyup 8 litre hava aldığımızı, yılda on milyon kez göz kırptığımızı biliyor muydunuz?

İNCE BAĞIRSAKLAR İNSAN BOYUNDAN NE KADAR UZUN? 

Bir senede yaklaşık 730 bin kalori harcadağımızı, 35 yaşından itibaren beynimizde her yıl 2. 5 milyon hücrenin bir daha dirilmemek üzere öldüğünü, yetişkin bir insanda 206 kemiğin bir çocukta ise 300 adet kemiğin bulunduğunu, yenilen bir yemeğin insan vücudundan tamamen sindirilmesinin 12 saat sürdüğünü, ince bağırsağın uzunluğunun yetişkin bir insan boyunun uzunluğundan yaklaşık olarak 4 kat uzun olduğunu biliyor muydunuz?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder