20 Ağustos 2016 Cumartesi

Sarı nokta hastalığı ile ilgili bilinmesi gerekenler


 Tıp jargonunda makula dejenerasyonu olarak anılan sarı nokta hastalığı; gözdeki merkezi görme sistemindeki yapısal bozukluk nedeniyle makulanın fonksiyonlarını kaybetmesinden ötürü ortaya çıkan bir hastalık olarak nitelendirilmektedir.

MAKULANIN ÖNEMLİ İŞLEVİ VAR

 Makulanın hassasiyetinin yüksekliği kadar önemi de oldukça büyüktür. Örneğin; dikiş yapmak için ipliği iğneden geçirme, sokaklardaki küçük tabela yazılarını okuyabilme vb. kabiliyetler makulanın sağlıklı bir şekilde çalışmasına bağlıdır. Makula dejenerasyonu genellikle ileri yaşlarda oluşan görme fonksiyonu bozukluklarından biridir. Makulanın alanında pek çok hastalık türü gelişebilmektedir  ancak en yaygın olarak sarı nokta hastalığı ortaya çıkmaktadır.

SARI NOKTA HASTALIĞI BELİRTİLERİ

 Bu hastalığın en belirgin özelliği görme sırasında görüntünün bulanıklaşması, görüntünün kırılması ve eğilmelerin olması ya da kısmi görme kaybının meydana gelmesidir. Sarı nokta hastalığı olan kişiler duvarda duran saate baktıklarında saatin şekil olarak genel hatlarını görebilirken akrep ve yelkovanın tam olarak saat kaçı gösterdiği detayını ne yazık ki seçememektedirler. Bireyler çoğunlukla günlük hayatlarındaki gazete okuma, televizyon izleme, yemek yeme vb. alışkanlıklarında görme sıkıntısı yaşadıkları için sorun yaşamaktadırlar.

BELLİ YAŞTAN SONRA DÜZENLİ DOKTOR KONTROLÜ YAPILMALI

 Sinsi bir hastalık olması nedeniyle genellikle ileriki seviyelerde fark edilen sarı nokta hastalığı bu nedenle tedavisi zor bir hal alabilmektedir. Sarı nokta hastalığının gelişimini ve erken teşhisinin takibi için 50'li yaşlardan itibaren her yıl olarak düzenli doktor kontrolünden geçilmesi önem taşımaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder