7 Ağustos 2016 Pazar

Et yerken sağlığımıza dikkat!!!


Toplum olarak etli yemeklere daha çok rağbet gösteririz; hatta sabah kahvaltılarında bile et yiyenlerimiz vardır. Tabiki et yiyecez ama dikkat etmemiz gereken bazı hususlar var. Bunlara dikkat ederek, et tüketirsek hem etten almamız gereken protein, magnezyum ve fosfor gibi besin öğelerini vücüdumuza etkin bir şekilde katmış olacaz hem de etten zarar görmemiş olacağız.

ETLERİ İDEAL ISIDA PİŞİRİN 

      Hani derler ya her şeyin azı karar çoğu zarardır diye. İşte en başta et tüketirken, gereğinden fazla et tüketerek sindirim sistemimizi ve midemizi fazla yormamalıyız. Tüketeceğiniz etin dinlendirilmiş olmasında fayda var; çünkü 24-36 saat dinlendirilen etin sindirimi daha kolaydır. Özellikle Kurban Bayramlarında eve giren bol miktarda etin 48 saatten fazla bekletilmeden küçük parçalara ayrılarak uygun şekilde paketlenip, derin dondurucuda muhafaza edilmesi gerekir. Et tercihlerimizde ise yağlı etlerden kaçınarak az yağlı etleri tercih etmek sağlığımız için faydalı olacaktır. Az yağlı eti kendi yağında pişirerek fazladan yağ, iç yağı, tereyağı gibi yağlar eklemeyelim. Yüksek ısıda pişirip etin dış kabuğunu pişirip içinin çiğ kalmasına mani olmak için etimizi ideal ısıda yavaş yavaş pişirerek çok çiğ bırakmadan tabi çok fazla yakıp karartmadan pişirelim. Peki mangal!! Evet mangal yaparken de alevli bi ateş yerine közlenmiş, alevi sönmüş, usul usul yanan bi ateşe, et ve ateş arasında en az 30 cm bir mesafede eti yerleşitirerek pişirip kömürleştirmeden, etin besin değerlerini kaybettirmeden pişirerek tüketelim.

ET TÜKETTİKTEN HEMEN SONRA ÇAY VE KAHVE TÜKETMEYİN

      Buraya kadar her şey tamam peki etle beraber neler tüketecez? Et tükettiğimizde vücudumuzda oluşan fazla proteini dengelemek amacıyla tatlı bişeyler yeme gereksinimi ortaya çıkabilir. Bu durumda da şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih etmekte yarar var. Bunun dışında etle beraber bol limonlu salata, taze sıkılmış meyva suları da tercih edilerek hazmı kolaylaştırabilir ve sindirim sistemini de fazla yormamış oluruz. Etle beraber çok fazla olmamak şartıyla ekmek ve pilav da tüketebilirsiniz. Ayrıca et tükettikten hemen sonra kahve ve çay içmemeye özen gösterin ki etin içerisinde bulunan demirden de etkin bir şekilde faydalanabilesiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder